Korte impressie bespreking “Brave burgers gezocht”

“Brave burgers gezocht” is een interessant en actueel boek. Het zet je aan het denken. Dat concludeerden we bij de bespreking van het boek vanavond. We hebben het gehad over de manier waarop de overheid stuurt, over het belang van dwarse burgers, en over de krampachtige manier waarop vooral de landelijke politiek met participatie omgaat. Verder constateerden we dat het omgaan met verschillen voor de overheid lastig blijft en hebben we het over het ‘nudgen’ gehad. Voor een deel niet nieuw maar onder deze naam wel systematischer benoemd. De interessante vraag is niet in de eerste plaats óf een overheid mag nudgen maar wel waar de grenzen liggen en wanneer libertair paternalisme irritant paternalisme wordt.

In het algemeen goede essays in het boek, al wisselt de kwaliteit natuurlijk wel wat. Alleen jammer dat het laatste concluderende hoofdstuk wat oppervlakkig blijft. Er valt nog wel meer over te zeggen.

Brave burgers gezocht; I. Verhoeven en M. Ham (red); Van Gennep, december 2010

PS Jan, beterschap! Ook al was het een aangename bespreking, we hebben je toch gemist.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren.