Volgende bijeenkomst: 5 sept 2011, 18u

De volgende bijeenkomst is op 5 september 2011. We verzamelen nog suggesties, dus graag reageren met een ja of nee op mijn voorstel dat we gisteravond bespraken: THEATER VAN DE ANGST, van Beatrice de Graaf, over de strijd tegen terrorisme in NL, DE, IT en VS. (Boom). Zij deed een vergelijkend onderzoek naar de ervaringen in deze 4 landen. Nationaal coordinator terrorismebestrijding Erik Akerboom benadrukt in het voorwoord het belang van nadenken over de presentatie en communicatie van de contrastrategie: het tonen van chirurgische operaties van inlichtingendiensten en politie heeft vlg hem wellicht een gunstiger effect (op de publieke opinie) dan grootschalige alerteringscampagnes of het demonstratief etaleren van staatsmacht (Waar de Duitsers/RAF, Italianen/Brigate Rosse en Amerikanen zo goed in zijn). Op http://media.leidenuniv.nl/legacy/interview-beatrice-de-graaf-over-haar-boek.pdf een interview met haar.
Interessante en actuele gedachte vind ik vandaag in hoeverre ‘al quaida’ in communicatief opzicht een construct is van de (Amerikaanse) bestrijders ervan. Om dichter bij huis te belijven, ook de ‘Hofstadgroep’ heeft zichzelf nooit onder die naam aan het publiek gepresenteerd. Ik heb ze althans niet in het telefoonboek van Den Haag kunnen vinden 😉 De aandacht die zulke asymetrisch operererende clubs genereren (of liever: van ons krijgen) bepaalt tevens hun kracht. Ik heb het idee dat we het in NL het nog niet zo gek doen met onze ‘Dutch approach’. De malle publiekscampagne van enkele jaren geleden uitgezonderd… In NL is de campagne gedoofd, maar hier in Brussel kom je nog wel rare stickers tegen in de metro (iets verdachts gezien?), die je niet productief alerteren, maar je eerder een unheimisch gevoel bezorgen.

Een reactie op “Volgende bijeenkomst: 5 sept 2011, 18u”

  1. Carolien  on juni 8th, 2011

    Lijkt me een interessant verhaal, sluit aan op eerdere discussies over beïnvloeding van de beeldvorming. Dus ik zeg: Ja


Reageer

Je moet inloggen om te reageren.