21 november: Martha Nussbaum

Op 21 november 2011 hebben we het over de zojuist verschenen vertaling van Not for profit van Martha Nussbaum: Niet voor de winst. Subtitel: ‘Waarom de democratie de geesteswetenschappen nodig heeft’. ISBN 9789026324048

Op http://www.athenaeum.nl/recensies/not-for-profit-martha-nussbaum zie je een introductie op dit boek (213 pag) metĀ fundamentele kritiek op de ‘efficiente’ manier waarop we onze kinderen onderwijzen. Alleen cijfers lijken nogĀ te tellen. Mensenkennis, verbeeldingskracht en empathie leer je niet meer . Wanneer is er op school weer (meer) tijd voor kunst, cultuur en democratisch besef?

Het economisch kortetermijndenken heerst alom. Het heeft een ‘stille overname’ gedaan in de onderwijswereld zou Noreena Hertz zeggen. Kritisch denken maakt steeds vaker plaats voor volgzaamheid. Kennis is alleen van belang als het financieel nut oplevert. Moet ons onderwijs alleen werknemers opleiden of ook democratisch gezinde staatsburgers?

Kom je de 21e ook? Meld je dan even aan bij Carolien.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren.