Nussbaum heeft een punt, maar had het scherper gemoeten?

De bespreking van ‘Not for profit’ van Martha Nussbaum vond plaats in klein maar aangenaam gezelschap. Onze conclusie was dat ze een valide punt heeft. Aandacht voor zaken als geschiedenis, creatieve vakken, logica en kritisch nadenken is gewenst in het onderwijs, en trouwens ook daarbuiten. En de waardering van deze zaken die geen onmiddellijk economisch nut hebben staat onder druk.

Maar onze mening over de manier waarop ze haar punt probeerde te maken liep wat uiteen. Waar de een het boek in één ruk had uitgelezen vond de ander dat het allemaal wel wat scherper had gekund.

Ook over de manier waarop Nussbaum het systeem van het onderwijs in de ‘liberal arts’ in de VS als ideaal verkondigde waren we niet onverdeeld enthousiast. Er zijn ook andere manieren om dat ideaal te bereiken dan het onderwijs in de VS, en komt dat brede ‘liberal arts’ programma vooral de bovenlaag ten goede en is het probleem van niveau en toegankelijkheid van het basisonderwijs in de VS een minstens zo dringend probleem. Ook het verband tussen het ‘liberal arts’ onderwijs en een goed functionerende democratie is volgens ons niet zo één op één als Nussbaum beweert.

Wel kunnen we het helemaal eens zijn met het belang van kritisch leren denken, vragen leren stellen en het vermogen je te verplaatsen in anderen. En ja, dat staat onder druk, van economische argumenten, steeds strakkere regels en bijvoorbeeld ook door de publicatiedwang bij de universiteiten, waardoor onderwijs daar min of meer een ondergeschoven kind lijkt te zijn. Overigens geeft juist de nadruk die men legt op het belang van de kenniseconomie en het creatief ondernemerschap ook een sterk economisch argument voor een bredere opleiding en voor vakken die geen onmiddellijk aanwijsbaar nut hebben. En dat argument mag ook best vaker worden gebruikt in de discussies hierover.

Een reactie op “Nussbaum heeft een punt, maar had het scherper gemoeten?”

  1. Carolien  on mei 10th, 2012

    Wie Nussbaum in levende lijve wil horen praten over haar nieuwe boek:
    http://www.groene.nl/bericht/2012-04-16/martha-nussbaum-creating-capabilities


Reageer

Je moet inloggen om te reageren.